Udgivet søn d. 27. dec 2020, kl. 15:29

Søndag efter jul plejer vi i Skt. Lukas Kirke at synge julen ind.

Her fortæller præst Henrik Hansen om hemmelige julesalmer og mindre kendte melodier, og vi får lov at synge nogle af de sange, vi ikke nåede rundt om træet juleaften. Kirken er lukket og synge må vi ikke, når vi er samlet, men sangene er der heldigvis stadig.

Henrik vil gerne fortælle lidt om salmen, der byder Guds engle velkommen.

Guds engle, der gæster jorden hvert år på julenat, bydes velkommen. På den ene side bygger salmen på den bibelske fortælling om julenat, men salmen bygger også på en fortælling fra Det Gamle Testamente om Jakobs drøm i Betel (1. Mos. 28).

Jakob har under en rejse lagt sig til hvile ved Betel. Og her drømmer han, at han ser en stige, der når helt op til himlen og hvor englene vandrer op og ned.

I sin salme lader Grundtvig så englene vandre på denne stige ned til os julenat. Sammen med julefortællingen bruger Grundtvig englene fra Jakobs drøm til at skabe et poetisk rum, der forkynder, hvad julen betyder.

Velkommen igen, Guds engle små blev skabt julenat.

At salmen om Guds engle netop har sin plads julemorgen fremgår af den historie eller rettere den øjenvidneberetning, der er knyttet til salmen. Øjenvidneberetningen drejer sig om en guldsmed, Clausen, som var bosiddende i Gothersgade. Han var en flittig kirkegænger hos Grundtvig. Og fulgte med, når han prædikede i de forskellige kirker i København. Grundtvig havde nemlig ikke noget fast embede på dette tidspunkt.

Denne julemorgen 1824 holdt Grundtvig gudstjeneste i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Vi kan næsten forestille os, at rimen hang i træerne og lysene skinnede ud af de høje kirkevinduer. Og naturligvis var kirken fuld af mennesker. For man skulle da høre den efterhånden så kendte præst, Grundtvig.

Clausen fortæller, at Grundtvig så glad, ja, lysende ud, da han gik op på prædikestolen. Og allermest lyste hans ansigt, fortæller Clausen, da han sluttede prædikenen med at sige, at han i denne julenat havde skrevet en ny sang, som han nu ville læse op. Og med mild og glad stemme fremsagde han Velkommen igen Guds engle små.

Velkommen igen, Guds engle små har to melodier.

Den ene blev komponeret 14 år efter teksten af den romantiske guldalderkomponist C.E.F. Weyse (1774-1842). Komponisten C.E.F. Weyse skrev også melodier til en anden stor dansk salmedigter, nemlig B.S. Ingemann (1789-1862). 

Den anden melodi er komponeret i 1832 af Weyses elev A.P. Berggren (1801-1880), og denne melodi er klart den mest kendte.

Så her får I DR pigekoret, der synger englene velkommen på Weyses melodi.

Glædelig jul!


Kategorier Nyheder