×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Lørdag d. 28. marts 2020, Kl. 16:00 til kl. 19:00

Koncerten er flyttet til Sct. Pauls Kirke, søndag d. 21. juni kl. 16.00. 

Alle som har købt billetter i forsalg, vil blive kontaktet.

Johannes Brahms ”Ein deutsches Requiem” opføres i komponistens egen udgave for sopran- og bassolist, kor og to flygler.  

Medvirkende er Sct. Pauls Cantori, solister herfra og pianisterne: Søren Rastogi og Martin Quist Hansen. Dirigent er Thomas Kristian Nielsen. Skt. Lukas Kirkes nye Bösendorfer flygel vil her komme til sin fulde ret i samspil med endnu et flygel, som lejes ind. 

Ph.d.-stipendiat, cand.theol. Uffe Holmsgaard Eriksen skriver om værket: 

”Johannes Brahms’ Ein deutsches Requiem er et mageløst, egensindigt og enestående værk. Det er ikke et requiem i traditionel forstand, som f.eks. Mozarts og Faurés. Et requiem er i den romersk katolske kirke en messe for de døde (Missa pro defunctis), som har sit navn efter det første ord, der bliver sunget: Requiem aeternam dona eis, Domine (’Herre, giv dem evig hvile’). 

Brahms’ requiem følger ikke den romersk katolske messeform og dens tekster, det er ikke på latin, men tysk (heraf titlen), og det er ikke primært for de døde, men for de levende. Selvom der findes nogle få lignende kompositioner i musikhistorien, så er Ein deutsches Requiem uden mage. Teksterne, som Brahms har itonesat, har han selv meget bevidst valgt fra Luthers tyske bibeloversættelse, og det viser hans originale og egensindige tilgang til genren. 

Endelig er kompositionen, dens rige palet af stilbeherskelse, og dens væld af udtryk fra inderlig trøst til voldsom og dramatisk sejr over døden, i bedste forstand et enestående værk. 

Som et barn af (sen-)romantikken, søgte Brahms musikalsk det mest sublime sammenspil mellem ord og musik for i toner at kunne fremmane den trøst, teksterne taler om. Johannes Brahms (1833-1897) påbegyndte værket i april 1865, to måneder efter sin mors død. Det har meget vel været anledningen, selvom man kan finde forarbejde til værket tidligere. Året efter var størstedelen af værket færdigt, og i 1867 blev sats 1-3 uropført i Wien. Koncerten blev en fiasko, da paukespilleren havde læst forkert i noden og hamrede løs i fugaen i tredjesatsen. Til gengæld begejstrede Ein deutsches Requiem ved den første opførelse af de seks satser, Brahms indtil da havde færdiggjort. Den fandt sted langfredag 1868, i Domkirken i Bremen.  Kort tid efter tilføjede Brahms endnu en sats, den femte ”Ihr habt nun Traurigkeit” for sopransolo og kor. Dermed var værket fuldendt, og det er siden blevet det mest opførte af Brahms’ værker. 

Det fascinerer og begejstrer med sine kontraster mellem trauermusik og trøst, mageløst, egensindigt og enestående, som det er.” Koncerten varer ca. 1 ¼ time. 

Tid: Lørdag den 28. marts kl. 16.00. Dørene åbnes kl. 15.15 
Sted: Skt. Lukas Kirke, Aarhus
Entré: 150,- kr.
Billetter i forsalg på Ticketmaster.dk / Tlf. 70 15 65 65 

Medvirkende
Sct. Pauls Cantori
Sted
Kirke, Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus, Danmark