Tirsdag d. 27. oktober 2020, kl. 19:30

Den ’nordiske klang’ er blevet et efterhånden sagnomspundet koncept, der rækker vidt fra romantiske komponister som Niels W. Gade og Edvard Grieg til nutidens store komponister som Hans Abrahamsen og Bent Sørensen. Begrebet nyder desuden stor brug i jazz-miljøet, særligt afstedkommet af Jan Johanssons ’Jazz på Svenska’, og er i dag også nået frem til populærmusikken, særligt gennem kunstneren Björk.

Men hvad i alverden er det for noget? Og har det ændret sig med tiden? Gav det virkelig mening at snakke om for 150 år siden, da distancen mellem de nordiske lande føltes langt større end i dag? Og giver det mening at tale om i dag, hvor det gennem internettet er lige så nemt at få indtryk fra USA og Kina som fra resten af Norden?

Vi søger svar på disse spørgsmål, ved på den ene side at konsultere en række akademikere og deres udlægning af konceptet, på den anden side ved at konsultere to nulevende komponister, der selv har rødder i Norden. Den akademiske vinkel ser vi frem til at fortælle jer om – den skabende vinkel ser vi frem til at spille for jer; vi har nemlig bedt de to komponister sammenfatte deres tanker i to musikalske værker.

Disse svar vil vi – naturligvis – perspektivere til den empiri, vi har i forvejen. Derfor fremfører vi også Edvard Griegs enestående klaverkoncert i a-mol, der er et kerneværk inden for den nordiske klangs idéverden. Aftenens solist er den fremadstormende Jakob Ferdinand Hansen, der til daglig studerer på Det Jyske Musikkonservatorium. Koncerten tager del i indvielsen af Skt. Lukas Kirkes nyerhvervede Bösendorfer flygel.

Program:

- Edvard Grieg: Klaverkoncert i a-mol

Kort pause

- Britta Byström: ’Feather Music’ (uropførelse)

- Magnus Plejdrup: ‘Bjærg’ (uropførelse)

Gratis billetter kan bestilles her: https://billetto.dk/e/nordiske-klange-skt-lukas-kirke-billetter-483710

Koncert med Ensemble Pluma - Nordiske Klange
Sted Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus C